Connect with us

Hi, what are you looking for?

Culture

Miten pukeutua vintageen virallisessa tilaisuudessa?

Miten pukeutua vintageen virallisessa tilaisuudessa?

Oletko joskus miettinyt uskaltaisitko pukeutua juhliin rakastamaasi vintagetyyliin, johon arkenakin saatat pukeutua? Jos uskalluksesi ei tähän ole riittänyt, mutta haluaisit palavasti pukeutua näyttäviin vintagevaatteisiin ja punattuihin huuliin juhlissa, kannattaa sinun ottaa tämän artikkelimme vinkit talteen. Keromme parhaat vinkkimme siihen, miten vintagetyylin saa sopimaan viralliseen tilaisuuteen, jossa kaikilla muilla on konventionaalisen muodin mukaiset vaatteet.  

Juhlan pukukoodia ei kannata rikkoa, vaikka pukeutuisitkin vintageen. Etenkin monet 50-luvun juhliin sopivat leningit ovat virallisen tilaisuuden etiketin vastaisia, joten ensiksi kannattaa sijoittaa pitkähelmaiseen vintagemekkoon. Erityisen upeita juhlamekkoja löytyy ainakin 30- ja 40-luvuilta, jolloin vartalonmyötäiset ja todella sofistikoituneet juhlamekot olivat kovassa huudossa. 50-luvun iltapuvut ovat suurin helmoineen näyttäviä, mutta hiukan epämukavia päällä. Jos kuitenkin omistat aidon 50.luvun iltapuvun, kannattaa se ehdottomasti kaivaa kaapista esiin juhlaa varten ja olet taatusti tilaisuuden näyttävin nainen. Aiemmilta vuosikymmeniltä kannattaa ainakin napata naiselliset siluetit omaan juhlatyyliin.  

Internetistä kannattaa katsoa, millaisia erilaisia leikkauksia ja malleja juhlamekoissa käytettiin aikaisempina vuosikymmeninä. Etenkin dekolteen alueen ja hihojen leikkauksissa ja muodoissa oli paljon vaihtelevuutta. Pyöreä pääntie on iltapuvussa universaalin kaunis, mutta muitakin vaihtoehtoja kannattaa harkita. Pitkät hihat mekoissa olivat ennen enemmän sääntö kuin poikkeus, joten vintagetyyliin ne sopivat erinomaisesti. Niillä voi myös peittää yläkropan pienet virhekohdat helposti.  

Ota kaikki irti näyttävistä vintageasusteista. Menneinä vuosikymmeninä asusteet olivat paljo näyttävämpiä kuin nykyään, joten vintageasusteisiin on järkevä sijoittaa, jos pidät asusteiden käytöstä erityisen paljon. Suuret lierihatut, pienet mustat pillerihatut, olkihatut, suuret vyöt, pienet nahkakäsilaukut, upeat statement korut ja hansikkaat ovat vain muutamia kaikista asusteista, jotka sopivat erinomaisesti viralliseen juhlaan. Asusteita ennen myös yhdisteltiin useampia keskenään, joten vintagetyyliin sopivat monet asusteet yhtä aikaa. Ennen oli täysin mahdoton ajatus yhdistellä erivärisiä asusteita, mutta vintagetyylin modernisoimisessa eriväristen asusteiden yhdistäminen on avainasemassa.  

Kauniit vintagekengät sopivat tyyliin loistavasti, mutta kannattaa pitää mielessä se, että kenkien tulee olla jaloissa mukavat, sillä juhlissa tulee seistyä paljon.  Mikään ei pilaa juhlia tehokkaammin kuin jalkoja kiristävät ja puristavat kengät, joita ei voi koko iltana ottaa jaloista pois. Vanhat kengät eivät välttämättä ole maailman mukavimmat jalassa, joten suosittelemme valitsemaan uudet kengät. Nykyään lähes jokainen kenkäkauppa myy useita vintagetyylisiä kenkäpareja, joista voi valita omaan tyylin sopivimmat. Jos et korkokenkien ystävä, toimivat 50-luvun tyyliset nahkaballerinat sopivat virallisempaankin tilaisuuteen hyvin. 

Vintagetyyliin sopii tietysti näyttävä meikki ja punatut huulet. Meikistä ei kuitenkaan kannata tehdä liian voimakasta, vaan siinä tulisi korostaa joko silmiä tai huulia. 30- ja 40 luvuilla huulet olivat punaiset ja silmämeikki tumma, mutta kevyt. 50-luvulle mentäessä punatut huulet vakiinnuttivat paikkansa, mutta niiden rinnalla alettiin käyttämään myös kissamaisia silmänrajauksia. Viralliseen tilaisuuteen esimerkiksi hyvin tehdyt kissamaiset rajaukset ja kirkas huulipuna sopivat hyvin meikiksi. Talvella kannattaa käyttää rohkeasti tummia värejä, jotka kesällä taas näyttävät usein liian raskailta ja tekevät kasvoista elottomat.  

Vintagetyylin viralliseen tilaisuuteen viimeistelee naisellisen upea kampaus. Pään päälle kootut tiukat kiharat, suuret naiselliset laineet, banaaninuttura tai tiukat papiljottikiharat ovat vintagekampauksien perusta ja usein vielä hyvin helppoja tehdä, vaikka et olisikaan korttelin paras kotikampaaja. Naisellisen iltapuvun kanssa sopivat hyvin esimerkiksi Veronica Lakelta inspiroituneet suuret laineet sivujakauksella tai klassisen banaaninutturan päivitetty versio. Tyttömäisempiin iltapukuihin taas sopivat pienemmät ja villimmät kiharakampaukset, jotka onnistuvat paremmin paksuun ja hyvinvoivaan tukkaan kuin ohuisiin hiuksiin.  

Avatar photo
Written By

You May Also Like

Culture

For Paris Fashion Week 2023, celebrities turned heads with haute-couture looks. Though most of them didn't walk the runway, they still made headlines.

Entertainment

2023 certainly won't be a boring year with these shows being released...

Culture

Why long skirts mean the economy is screwed.

Culture

Photo-taking has become way less serious. Snapping a quick photo for memories allows a great photo to look way more cool on social media.

Entertainment

Evan Peters's Golden Globes win receives backlash from families of Dahmer victims.

Life

The interpretive stance on success and motivation. The drive for success and how we define it, an internal perspective.

Culture

Prepare to get to the knitty-gritty of it.

Culture

Love them or hate them, these big rodents have taken over.

Culture

The low-rise and High-rise jean dilemma for Gen Z will be a hard debate for 2023.